Vanliga frågor – FAQ

För att underlätta både för dig och mig finns nu de vanligaste frågorna sammanställda här. Leta gärna här efter just din fråga.
Läs gärna mer under ”Första gången?”, ”Trivsel och etikett” och ”Om hot yoga”, även om du har hotyogat ett tag. Kanske lär du dig något nytt.

ÄR HOTYOGA NÅGOT FÖR MIG?

Om du svarar ja på någon av frågorna nedanför så är hotyoga en bra träningsform för dig:

 • Är jag stressad?
 • Är jag stel och orörlig i kroppen?
 • Får jag spänningshuvudvärk?
 • Har jag en skada?
 • Lider jag av nedstämdhet, depression eller ångest?
 • Har min läkare ordinerat mig recept på fysisk aktivitet?
 • Behöver jag balansera min vikt?
 • Värker det i ryggslutet?
 • Har jag ont i knäna, ryggen, nacken eller axlarna?
 • Vill jag förbättra mig inom min idrott t.ex. löpning, golf, triathlon?
 • Lider jag av värk i kroppen, exempelvis fibromyalgi?
 • Vill jag ha mer energi?
 • Vill jag förbättra mitt fokus?
 • Lider jag av trötthet, orkeslöshet?
 • Sitter jag i långa perioder, ex. på jobbet?
 • Lider jag av karpaltunnelsyndrom?
 • Lider jag av artrit?
 • Ger min nuvarande träning inte de resultat som jag förväntat mig?
 • Vill jag komma i ett nytt sammanhang och en härlig gemenskap?
 • Ogillar jag känslan och upplevelsen av att träna på gym?
 • Vill jag finna en personlig, rofylld, varm och vacker plats att landa i?

OM BOKNING/REGISTRERING:

Jag vill komma och testa hotyoga hos er, hur gör jag?
Du registrerar dig på MindBody, väljer passande klass i schemat och klickar på ”book”. Alla klasser ser du i appen. Du måste ha ett kort för att kunna boka. Du kan köpa alla våra kort i appen & mindbody online. Vill du hellre köpa kort i studion mailar du oss så bokar vi in dig på din första klass.
Läs under ”Första gången”, ”Trivsel och etikett” och ”Om hot yoga” innan din första klass.
Drick mycket vatten.
Ät inte någon tung måltid tre timmar innan klassen.
Kom i tid, var här 15 minuter innan klassen börjar, så att du hittar hit. Dörren stängs 5 minuter innan klassen börjar.
Kom med ett öppet sinne, ta med yogamatta, badlakan att lägga över din matta, vattenflaska och lätta träningskläder, helst shorts och linne som du kan svettas och röra dig obehindrat i.

Vilken klass ska jag börja med?
Om det är hotyoga du vill göra så ska du börja med Original Hot Yoga 90 minuter!
De klasser som du INTE ska börja med är ”Silent Hot”, Ashtanga, Maha Hatha, eller Inferno Level 2.

I övrigt kan alla ta alla klasser på Hot Yoga Karlskrona eftersom alla yogar efter egen förmåga.

Är det lugn meditativ yoga du är ute efter ska du boka ”Warm Yin” eller Warm Yin + Nidra”. Dessa kommer dock inte att förbereda dig nämnvärt för de heta och dynamiska klasserna.

Får man prova hotyoga gratis hos er?
Nej, Hot Yoga Karlskrona är inte den typen av yogastudio. Lika lite som du får din första måltid gratis på stans restauranger, lika lite erbjuder vi dig att yoga gratis hos oss. Vi erbjuder kvalitetsklasser av välutbildade lärare och känner stolthet och ansvar över det vi erbjuder. Våra fantastiska unlimited-medlemmar kan vid speciella tillfällen bjuda med en vän som är ny hos oss, som då får ta en klass gratis.
Däremot får du ta din yogaklass först och betala efter klassen, så du vet vad du ger dig in i innan du investerar i ett yogakort. De allra flesta som kommer tycker så mycket om sin första hotyogaklass och inser snabbt fördelarna att de väljer att fortsätta sin transformerande yogaresa.

Varför måste jag boka min yogaklass på MindBody?
MindBody är ett bokningssystem där du själv sköter registrering, bokning, avbokning. Det underlättar både för dig och mig. Vi tar INGA individuella/manuella bokningar via mejl/sms/Facebook/Instagram och telefonsamtal, utan alla, även din kompis/pojkvän/syster/pappa/kollega bokar via sitt eget inlogg på MindBody.

Ditt yogakort du investerar i hos HYK är elektroniskt och lagras på din personliga MindBody-profil. Använd din privata mailadress, inte jobbmail.

På MindBody fyller ni också i en Liability Waiver, där du godkänner våra villkor och vad du ger dig in på när du kommer för att yoga.

Hur vet jag vad det är för typ av yogaklass jag bokar?
Du hittar information om klassen genom att bara klicka på namnet så kommer all info upp under ”About this class” och ”Description”. Eller klicka på ”View details”.
Du kan också läsa under fliken ”Yogaklasser” här på hemsidan.

Hur registrerar jag mig på MindBody?

På MindBodyOnline via dator:
Du kan gå direkt till MindBody här. Leta efter länken ”Create an account” (skapa konto) och uppge dina uppgifter och följ stegen där.

Via MindBody-schemat här på hemsidan:
Klicka på länken ”Book” på önskad klass i schemat så skickas du vidare till registrering.

I MindBody-appen:
Appen hittar du i App-store eller motsvarande. Du hittar också länk till appen här på hemsidan.
När du använder appen så kommer telefonen själv hitta Hot Yoga Karlskrona om du har platstjänster på i din telefon. Skapa konto och kolla sedan din mejlkorg (skräpkorg också) och verifiera din email innan du kan använda appen.

Hur bokar/avbokar jag min yogaklass?
Du har skapat konto på MindBody redan och hittar sedan en yogaklass som passar dig under ”schedule” (Schema). Klicka på länken ”Book”. Du är bokad när det står ”Booked” på länken.
Har du inget aktivt medlemskort hos oss så kommer du att skickas till en betalsida där du kan köpa kort. Där finns alla våra kortalternativ, plus dropin. Välj det du vill ha i listan. Vi har inte möjlighet att byta kort i efterhand.
För att avboka din bokade yogaklass klickar du på klassen och väljer alternativet ”cancel” och sedan bekräftar du genom att klicka på ”cancel booking”. Avbokning ska ske senast sex timmar innan klassen. Senare avbokningar debiteras.

Vad innebär ”waitlist” i MindBody?
När det står ”Waitlist” på bokningslänken är klassen full men du kan ställa dig på väntelistan. Det finns fem vänteplatser. Det brukar bli många avbokningar under dagen så var beredd på att få komma och yoga. De flesta på väntelistan brukar få plats. Var snäll och avboka även din vänteplats senast 6 timmar innan klass om du vet att du inte kan komma och yoga, så att de efter dig får chansen att komma och yoga. Avboka vänteplats genom att klicka på klassen, sedan ”leave waitlist”.

När det står ”call” är även väntelistan full. Då får du avvakta och se om det öppnas upp en plats på väntelistan. Vi i studion kan inte heller ställa dig på väntelista när denna är full. Du behöver inte ringa bara för att det står ”call”.

Hur vet jag om jag får plats på klassen från väntelistan?
Om du inte valt bort bokningsnotifieringar via email när du registrerade dig på Mindbody så kommer du att få ett mejl när du kommer med på klassen. Vill du ha de här notifieringarna går du till ”Profile” – ”Settings” – ”Notifications” i MindBody-appen.
Annars får du gå in på MBO och hålla koll på hur du ligger till under dagen.

Kan jag komma på vinst och förlust innan klassen och kanske få plats?
Ja. Väntelistan stängs och nollställs tre timmar innan klassen. Fem minuter innan klassen börjar släpps lediga platser till väntande i studion. Så kom i tid till din yogaklass. Ytterdörren till studion stängs 5 minuter innan klassen börjar.

OM KORT/MEDLEMSKAP:

När måste jag börja använda mitt yogakort?
Medlemskort ska aktiveras senast 6 månader efter köpdatumet. Gäller ej specialkorten: ute och ute/online-kort. Dessa aktiveras på köpdagen.

Hur länge är klippkorten giltiga?
Våra klippkort, 5- 10- och 20-klipp som är sålda 10 oktober 2022 och efter det, är giltiga i 6 månader. Yogar du sällan och oregelbundet, välj ett med färre klipp.

Jag köpte för ett par månader sedan ett 3-månaderskort hos er men har inte använt det ännu. Men det står att det bara är giltigt en månad till? Har jag missuppfattat något?
Nejdå, inte alls. Kortens giltighetsdatum flyttas fram från det att du bokar/tar din första klass. Det datum som du ser i MindBody eller på kvittot nu är från köpdatumet. Detsamma gäller alla våra kort.

Jag har köpt ett kort hos er och bokat en klass. När jag nu ska boka en till så går inte det, varför?
Det är för att du bokat din första klass längre fram och då är kortet aktiverat från det datumet. Då går det inte att boka närmare i tid. Bokningar måste vara kronologiska med ett nytt kort. Vad du kan göra då är att avboka alla dina kommande klasser och sedan boka på nytt i kronologisk ordning.
Detta gäller såklart bara vid aktiveringen av kortet. När kortet är aktivt och du kommit och yogat så kan du efter det boka hur som helst.

Hur vet jag när mitt kort går ut?
Det ser du genom att helt enkelt klicka på ”Profile” och sedan ”Passes”, där hittar du ditt kort med dess utgångsdatum. Tänk på att utgångsdatumet ändras då du aktiverar kortet, och kortet aktiveras från det datum du är bokad för din första klass (Se ovan).

OM YOGAN:

Kan jag yoga om jag lider av någon sjukdom eller skada?
Berätta för läraren om du är gravid, har högt blodtryck, nyligen har genomgått en operation, lider av någon sjukdom, skada eller dylikt. Du kommer att kunna praktisera din yoga, men ibland kan man behöva göra några modifikationer som yogaläraren kommer att visa dig. Hotyogan kan rätt utförd bli en viktig och stor del i din rehabilitering.

Jag är jättestel och ovig, kan jag yoga ändå?
JA, absolut! Då är detta något för dig. Du behöver varken vara vältränad, stark eller vig för att börja yoga. Detta är troligtvis den största missuppfattningen som avhåller folk från att prova yoga.
Alla som kan andas och har en ryggrad kan praktisera hotyoga och dra nytta av de fördelar som ges. Man tränar utefter sin kropps egna förutsättningar. Som ”ovig” kommer du snabbt att märka att din rörlighet ökar och givetvis går det snabbare ju mer dedikerad och kontinuerlig du är i ditt yogautövande.

Kan mitt barn följa med och yoga?
Ja, om barnet är minst 14 år och du som vårdnadshavare har varit här och yogat tidigare och vet vad en hotyogaklass innebär för ansträngning och förberedelse.
Du som vårdnadshavare är med och tar ansvar för ditt barn under klassen och för att ditt barn har druckit och ätit ordentligt under dagen innan klassen.
Yngre barn har ännu inte utvecklat svettkörtlar och riskerar att bli överhettade om de inte kan svettas. Yngre barn i skolåldern är dock välkomna att komma in i det varma rummet under sista halvan av klassen, om de kan hålla sig i rummet och på mattan, och inte stör andra elever under yogaklassen.

Kan jag hotyoga när jag är gravid?
Berätta för yogaläraren att du är gravid, eftersom du behöver modifiera många av yogaställningarna. Om du aldrig tränat hotyoga innan så rekommenderar vi att du väntar till efter födseln med att börja med hotyogan. Har du hotyogat litegrann så bör du vänta tills du är i 2:a trimestern. Har du hotyogat regelbundet under en längre tid, och är i god fysisk form, så kan du påbörja gravidserien redan i 1:a trimestern. Fråga läraren om gravidserie-foldern som finns till utlåning. Den förklarar hur du ska yoga vid graviditet, och du kan ta den med in i det varma rummet tills du lärt dig gravidseriens modifieringar. Rådgör alltid med din läkare/barnmorska innan du tränar hotyoga som gravid. Kom också ihåg att hotyoga är ett utmärkt sätt att komma i form igen när du återhämtat dig efter förlossningen.

Hur ofta ska jag yoga?
Kom så ofta du kan, speciellt i början. För att få ut maximalt med effekter av yogan så rekommenderar vi att du yogar minst tre klasser i veckan. Ju mer du yogar, desto fler fördelar kan du ta del av och desto snabbare kommer du att känna både fysiska och mentala förändringar. Det du lägger ner i din yoga kommer du att få tillbaka tusenfalt i ökad energi, välmående och bättre rörlighet och hälsa.

Vad skall jag tänka på när det gäller vatten?
Försök att dricka mycket vatten, minst ett par liter under dagen, innan du skall yoga. Detta för att ha en bra vätskebalans redan innan klassen, istället för att dricka för mycket under själva klassen. Med hotyoga rensar du kroppen inifrån och ut så det är viktigt att inte bli uttorkad. Men när du har praktiserat ett tag kan du under yogaklassen prova att minska vattenintaget och till slut inte dricka alls under yogaklassen. Ta gärna någon form av elektrolyter för att undvika att kroppen urlakas på mineraler och salter. Saltsticks av bästa kvalitet finns att köpa i studion, även kokosvatten är bra för vätskebalansen.

Läs mer under ”Första gången?”, ”Trivsel och etikett” och ”Om hot yoga”.