Om Hot Yoga

Vad är Hot Yoga?
Hot Yoga Karlskrona erbjuder klassen Hot Yoga Classic som har sin grund i det som ursprungligen kallas Bikramyoga, efter grundaren Bikram Choudhury. Vi har valt att kalla klassen Hot Yoga Classic, men serien, värmen och instruktionerna är desamma.
Den här yogan är en form av Hathayoga bestående av 26 stycken asanas (yogaställningar) och två pranayama (andningstekniker).
Det som gör Hot Yoga Classic unikt är urvalet av asanas som görs i samma ordningsföljd i värme och luftfuktighet – yogan utövas under 90 minuter i ett rum som är uppvärmt till 38-40 grader. (Vi erbjuder också en 60 minutersklass ”Hot Yoga 60”, där vi gör samma serie under kortare tid).
Hot Yogan förebygger, rehabiliterar och underhåller din hälsa i stort.
Den är rigorös och utmanande men varje yogaställning i serien är utformad för att på ett säkert sätt stretcha och öppna upp kroppen och förbereda kroppen för nästkommande yogaställning. Hot Yogan kombinerar koncentration, fokus, beslutsamhet, självbehärskning och tålamod vilket resulterar i reducerad stress och ökad mental klarhet.

Vad kan du förvänta dig om du praktiserar hotyoga regelbundet?
• Dina muskler blir starkare och mer tonade
• Du får en ökad rörlighet i muskler och leder
• Du får en förbättrad koncentration och ökad målmedvetenhet
• Din ämnesomsättning och förbränning förbättras
• Du får en ökad mental klarhet och stress reduceras
• Du får bättre balans och kroppskontroll
• Du få ett bättre allmänt hälsotillstånd
• Du får en ökad känsla av välbefinnande

Varför värme?
Alla klasser hos Hot Yoga Karlskrona praktiseras i en högre temperatur än vanlig rumstemperatur. Temperaturen i salen varierar beroende på vilken typ av yogaklass du tar. De klasser som benämns som ”Warm” har en temperatur på mellan 30 och 35 grader. ”Hot”-klasserna varierar mellan 36 och 40 graders värme.

Syftet med att yoga i värme är att främja både din fysiska och din mentala hälsa. Genom att göra yogaställningarna i ett uppvärmt rum blir både bindväv och muskler mjukare, vilket gör att du kan få en djupare stretch samtidigt som du minimerar risken för att skadas. I värmen vidgar sig också blodkärlen, vilket gör att mer syre och näring kan nå ut till kroppens alla delar, till muskler, leder, vävnad och inre organ.
Genom att praktisera hotyoga höjer du också din puls vilket stärker hjärtat och förbättrar din kondition samt gör att kroppen snabbare kan bryta ner både fettsyror och glykos. Genom huden svettas du ut slaggprodukter och du kommer känna dig renare och fräschare inifrån och ut.

Värmen bidrar också till att stärka din mentalitet eftersom du måste vara lugn och koncentrerad för att kunna hantera värmen. När du efter att tag väl har vant dig vid värmen kommer det att kännas lättare. Ju oftare och mer kontinuerligt du yogar desto snabbare kommer du se och känna resultat.

På Hot Yoga Karlskrona värmer vi upp yogasalen med hjälp av Infraröda paneler, liksom allt fler hotyogastudios världen över gör i dag. Värmesystemet är säkert och särskilt utvecklat för Hot Yoga.

Hur ofta ska man yoga?

Kom och yoga så ofta du kan, särskilt när du just börjat med yogan. Ju mer kontinuerligt och ofta du yogar, desto fler fördelar kommer du få och du kommer då både se och känna resultat. Om du har möjlighet försök yoga åtminstone 3-4 klasser i veckan. Och det går alldeles utmärkt att göra hotyoga varje dag. Den tid du investerar kommer du få tillbaka i mer energi, ork, livsglädje och styrka – vilket kommer glädja även dina nära och kära. ❤
Yogar du ofta och svettas mycket kan du ersätta kroppen med elektrolyter från kokosvatten eller saltkapslar.